Saç Ekim İle İlgili Terimler

Saç Ekim İle İlgili Terimler
Paylaş

Allopecia : Saç dökülmesi

Allopecia areata : Saç sakal bıyık gibi alanlarda sebebi iyi bilinmeyen yuvarlak şekilde kıl kaybı alanları oluşması.Bölgesel saç dökülmesi

Anagen : Kılın en uzun (2-12 yıl) yaşam ve gelişme dönemidir. Allopecia totalis:Daha çok kadınlarda görülen tüm alanlarda eşit şekilde saç dökülmesi.

Bilgisayarlı saç analizi : Kamerayla alınan saç görüntüsünün bilgisayar ortamında incelenmesidir.Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişiyi etkilemek amacıyla kullanılan ve ekim yapacak kişinin ekimle ilgili kararına hiçbir etkisi olmayan ikna etme tekniğidir.

Biofiber : Sentetik saç, peruktan farklıdır kıl şeklindeki sentetik oluşum cildin içine yerleştirilir.

Biotin : ( vitamin H )Saç yapımında kullanılan maddedir saç ve tırnak kalitesini artırır.

DHT : Di Hidro Testesteron kelimelerinin baş harfleridir.Erkeklik hormonunun hidrojen eklenmiş saç köküne zarar veren formudur.

Dutasterid : Finasteri denilen DHT oluşumunu engelleyen ilacın etkisi artırılmış yan etkisi azaltılmış yeni formudur.

Finasterd : DHT oluşumunu engelleyen ilaçtır saç dökülmesi tedavisinde oldukça etkilidir.

Follikül : Saç kökü

Folliküler ünite : 2-6 kök içeren saç kökü gurubu.

Fox testi : FUe tekniğiyle alınan kılların canlılık oranını ve buna bağlı olarak ekime devam edilip edilmeyeceğini belirleyen bir testtir.

FUT : Folliküler Ünite Tranferi kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır enseden alınan saçlı derinin 1-5 kök içerecek parçalara ayrılıp saçsız alana ekilmesidir.

FİT : Folliküler İnjektion Teknik kelimelerinin baş harfleridir FUT ta elde edilen parçacıkların cilde enjektör benzeri bir cihazla yerleştirilmesini ifade eder.

FUE (Folliküler Ünite Extraktion) : Vücudun herhangi bir yerinden kıl köklerinin tek tek ameliyatsız alınmasını ifade eder.

FUE Plus : Ultra plus FUE, gerçek FUE gibi dünyada sadece Türkiyede kullanılan saç ekimi yaptırmayı düşünenleri yönlendirmek amacıyla uydurulmuş kelimelerdir ve kullanılan alım uçlarının 1 mm den ince olduğunu ifade eder.

Graft (greft) : Enseden alınan 2×20 cm lik parçanın bölünmüş en küçük ekime hazır halidir 1-5 saç kökü içerir.

Hormonal saç dökülmesi : Genetik olarak DHT ye duyarlı olan saç köklerinin erken yaşta zarar görüp dökülmesidir. Irsi saç dökülmesini ifade eder.

İSHRS : İnternational Society of Hair Restoration Surgery kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş kısaltmadır.Uluslar arası saç ekimi derneğidir saç ektiğini söyleyen her doktor üye olabilir.

Irsi saç dökülmesi : Taşınan genetik yapıdan kaynaklanan tarzda saç dökülmesi.

Kaş dövmesi : Kaş bölgesine kalıcı boya enjeksiyonudur.

Kaş ekimi : Vücuttaki herhangi bir kıl kökünün kaş bölgesine ekilmesidir.

Kaş nakli : Alınan kök kaş olmadığı için doğrusu kaş ekimi veya kaşa kıl kökü nakli dir

Katagen : Kılın 3-6 ay kadar süren zayıflama dönemidir.

Klonlama : İkizlemede denilebilir yapılan iş elde var olan materyalin uygun koşullarda aynısını üretmek. Saçta kullanımı yaygınlaşamamıştır önümüzdeki on yılda ciddi gelişme beklenmektedir ama çok yüksek maliyetler gerektiren bir girişimdir.

Kök hücre çoğaltılması : Saç hücrelerinin laboratuar ortamında çoğaltılarak ekilmesi.

Köse (köselik) : Genellikle hormon eksikliğinden kaynaklanan hiç sakal,bıyık ve favori çıkmama durumudur.Sakal bıyık ekimiyle tedavi edilir.

Lazerle saç ekimi : Ekilecek saçların yerleştirileceği deliklerin lazer ışığıyla açıldığı eski bir yöntemdir zararları sebebiyle terkedilmiştir.

Lazer tarağı : Saç dökülmesini önlediği ve dökülen saçları yeniden çıkardığı konusunda kısa süren bir popülaritesi olan lazer ışığı veren bir cihazdır.En önemli amacı saç sorunu yaşayan kişiyi kliniğe çekmesidir.

Madarozis : Kaş ve kirpik dökülmesi.

Mikrogreft : 1-2 saç kökü içeren cilt parçası.

Mini greft : 3-5 saç kökü içeren cilt parçası.

Minoxidil : Aslında tansiyon hapı olarak üretilmiş ama vücutta kıllanmaya sebep olduğu için toplatılmıştır.Sonraki dönemde yapılan araştırmalar bölgesel olarak kullanıldığında kökleri canlandırdığı tesbit edilmiştir.FDA onayı almış tek solusyondur. Rogain ve kirkland adında köpük sprey ve damlası vardır.

Pantogar : Çeşitli destekleyici ürünler ve vitaminlerin olduğu saç kalite artırıcı bir ilaçtır.Dökülmeyi etkilemez ama kalite artışı sağlar. Önemli bir yan etkisi yoktur

Priorin : Çeşitli destekleyici ürünler ve vitaminlerin olduğu saç kalite artırıcı bir ilaçtır.Dökülmeyi etkilemez ama kalite artışı sağlar. Önemli bir yan etkisi yoktur.

Protez saç : Sentetik yada doğal saçlardan yapılmış bir tür peruktur ama peruğa kıyasla çok daha kullanışlı ve şık tır.

Saç ekimi(saç nakli) : Kıl kökünün vücudun herhangi bir yerinden alınıp saçlı deriye ekilmesidir.

Saç ekim uzmanı : Dünyada sadece Türkiyede geçen bir uzmanlık dalıdır saç ekmeyi öğrenen hemşirelerin kendilerine yakıştırdığı bir tanımlamadır.

Saçın fazla yağlanması : genellikle saçların yağlanması arttığı için döküldüğü düşünülür oysa tam tersidir dökülen saçların yerindende salgılanan yağ kalan saçların daha çabuk yağlanmasına sebep olur.

Saç mezoterapisi : Saçın büyümek ve gelişmek için ihtiyaç duyduğu maddelerin saçlı deriye enjekte edilerek yoğun bir şekilde verilmesidir. Dökülmeye önemli bir etkisi olmaz ancak kalite artışı sağlayabilir.

Seans : Bir dönemde yapılan saç ekimidir FUT ta 7 ayda bir yapılırken FUE de ertesi gün yapılabilmektedir.

Sentetik saç ekimi : Biofiber denilen kıla benzer sentetik ürünlerin saçlı deri içine ekilmesidir.

Skalp : Kafa derisi, saçlı deri

Şerit : Eski yöntemle saç ekimini tarif eder enseden alınan şerit şeklindeki cilt parçasından kaynaklanan bir isimdir.

Telogen : Kılın yeniden oluşum dönemidir. 6-9 ay kadar sürer.

Terminal kıl : Vellüs kılların yerine çıkan kalıcı kıllardır.

Toppik(topik) : Saç teline sıvanarak daha kalın bir yapı kazanıp daha sık görünmesini sağlayan toz şeklinde keratin

Vellüs kıl : Doğuşta var olan geçici kıllar

Vertex : Kafanın tepe bölgesi