Saç Ekiminin Geleceği

Saç Ekiminin Geleceği
Paylaş

KLONLAMA YÖNTEMİYLE SAÇ KÖKÜ ÇOĞALTMA

Klonlama bir anlamda alınan tek kıl kökünden on binlerce kıl kökü üretme tekniğidir. Bu açıdan bakıldığında özellikle donör (kıl kökü alınacak bölge) alanı yetersiz olan bireyler için ciddi bir çözüm gibi durmaktadır.

Tıbbi gelişmenin son noktası olarak değerlendirilebilecek klonlama son on yılda ciddi araştırmalar sayesinde önemli mesafe kaydetmiştir.

Diğer klonlama çalışmaları gibi kıl kökü çoğaltma amaçlı klonlama ne yazık ki daha emekleme evresindedir. İngiltere ve Amerika da araştırmalar hala devam etmektedir.

Saç kökü klonlamanın önümüzdeki on yılda rutin kullanıma girmesi mümkün görünmemekte daha sonraki yıllarda da çok akla yatkın durmamaktadır. Çünkü klonlama ileri teknoloji yatırımı, çok özel elemanlar, ve yüksek işletim maliyeti gerektirmektedir. Bu durum bir kişiye klonlama hizmetinin yüz bin dolarlara mal olacağını göstermektedir. Ayrıca klonlanacak kıl kökü klonlanarak çoğaltılmış kıl köklerinin nakledilmesi ve elde edilen köklerin ekim maliyetini arttıracak diğer faktörlerdir.

Bazı kliniklerin internet sitelerinde "Klonlanma araştırmalarına klinik olarak destek veriyoruz" gibi gerçeği yansıtmayan yazılar görebilirsiniz.

HÜCRE NAKLİ İLE SAÇLI DERİ ÜRETİMİ

Vücuttan elde edilebilen kök hücre her organ ve doku geliştirmede kullanılabilir. Bu amaçla deneysel olarak hayvanlarda kök hücreden deri ve kıllı deri elde etmek mümkün olmuştur. Henüz deneysel aşamada olan bu gelişme zamanla insanda da denenebilecektir. Uzun zaman ve yüksek yatırım maliyeti sebebiyle yaygınlaşmasının on yıldan daha uzun sürmesi beklenmelidir.

GEN TEDAVİSİ

Saç dökülmesinde etkili olan genin tesbiti ve bu gene müdahele edilerek saç dökülmesine sebep olan sorunun ortadan kaldırılmasıyla saç dökülmesinin engellenmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Olumlu gelişme olması halinde gelecek nesillerde kellik problemi çözülecektir.