Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç Dökülmesi Nedenleri
Paylaş

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ (Ailesel saç dökülmesi, androgenik allopecia)

Saç dökülme sebebleri arasında %90 dan fazla bir oranda ilk sırayı androgenetik alopesi almaktadır. Dökülme sıklıkla 20 li yaşlarda başlar ve diğer dökülme sebeblerinden de etkilenebilir. 40 yaşında bir erkekte saçlarda dökülme sebebiyle azalma ihtimali %50-60 oranında görülürken 60 yaşında bir insanda bu oran %100 e yaklaşmaktadır.

BÖLGESEL SAÇ DÖKÜLMESİ (allopecia areata)

Her yaşta ve her iki cinste de görülebilir. Kişide hiçbir şikayet yapmadan belirli bir bölgeden saç kaybı başlar ve o alandaki tüm kıllar dökülene kadar devam eder. Genel karakteri dairesel şekilde dökülmedir, saçlı deride değişik büyüklüklerde dağınık halde çok sayıda açıklıklar oluşur. Net bir sebeb olmamakla birlikte vücudun savunma sistemleri ve stresle yakın ilişkilidir. Genellikle kendiliğinden yada kelleşmiş alanın çeşitli yöntemlerle tahriş edilmesiyle yeniden çıkar Bir yıl boyunca kılların çıkmaması kıl köklerinin öldüğünü ve bir daha çıkmayacağını gösterir. Saç ekimi yapmak için en az bir yıl beklemek gerekir. Tedavide kullanılan kesin etkili bir ilaç yoktur.

TRAVMAYA BAĞLI SAÇ DÖKÜLMESİ

Yanık (ısı veya kimyasallarla), yaralanma, saçlı derinin kopup ayrılması, saçlı derinin ezilmesi gibi sebeblerle saç köklerinin ölmesi sonucu dökülmedir. Tek tedavisi kıl kökü nakliyle mümkündür.

İLTİHAPLAR

Saçlı deride oluşan bakteri, mantar veya virüslerle oluşan iltihabın kıl köklerine kadar ilerlemesi kıl köklerininde hasarlanmasına sebeb olur. Sıklıkla gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarında hijyen kurallarına dikkat edilmemesi sebebiyle görülür. Bu hasar o alandaki köklerin kalıcı olarak ölmesine ve kelleşmeye neden olabilir. Tedavisi saç ekimiyle mümkündür.

ÇEKMEYE BAĞLI SAÇ DÖKÜLMESİ (traksiyonel allopecia)

En sık görülen şekli saça şekil vermek amacıyla yada saçların çekilerek sıkı bir şekilde bağlanmasından kaynaklanan tipte karşımıza çıkar. Saç kaybının bir yıl bekledikten sonra kalıcı olduğuna karar verilir. Tek tedavi yöntemi saç ekimiyle sıklaştırmaktır. Diğer bir şekliyse trikotilomani (saç çekiştirme ve kaşıma tikine bağlı bölgesel dökülme)

BASINCA BAĞLI DÖKÜLME

Özellikle şapka giymenin zorunlu olduğu işlerde çalışanlarda görülür. Kafa yapısına uygun olmayan dar şapka takıldığında veya şapkanın küçük bir alanının saçlı deriye basınç yapması sonucu zaman içerisinde o bölgedeki kıl köklerinin beslenmesi bozulduğu için kalıcı dökülmeler görülebilir. Dökülme fark edildiğinde Sebebi kaldırmak en doğru çözümdür. Dökülme rahatsız edici düzeydeyse saç ekimi tek çözümdür.

DİĞER NEDENLER

Sedef hastalığı, çeşitli immün yetmezlikler. Tedavi asıl hastalığa yönelik olarak planlanır.

GEÇİCİ SAÇ DÖKÜLME NEDENLERİ

En sık rastladığımız sebebler; Hamilelik, çeşitli ilaçlar (özellikle kanser ilaçları), yoğun stres, hormonal dengesizlikler, mineral (çinko, demir) eksiklikleri, hipotroidi (tiroid bezinin az çalışması), dengelenmeyen şeker hastalığı, kansızlık, yetersiz beslenme, tek yönlü diyetlerdir. Bu tip saç dökülmesi genellikle asıl sorunun ortadan kalkmasıyla tedaviye ihtiyaç duymadan düzelir.