Erkek Tipi Saç Dökülmesi (androgenetik alopesi)

Erkek Tipi Saç Dökülmesi (androgenetik alopesi)
Paylaş

Saç dökülme sebebleri arasında %90 dan fazla bir oranla ilk sırayı almaktadır. Yaşayan herkeste değişik oranlarda dökülmenin asıl nedenlerindendir. 40 yaşında bir erkekte saçlarda dökülme sebebiyle azalma ihtimali %50-60 arasında görülürken 60 yaşında bir insanda bu oran %100 e yaklaşmaktadır.

Dökülme sıklıkla 20 li yaşlarda başlar ve diğer saç dökülme sebeblerinden de etkilenebilir. Dökülme aniden değil saçlarda kalite kaybıyla başlar incelir, cansızlaşır, uzama hızı düşer daha da cılızlaşarak kalıcı olarak dökülür ve o bölgedeki kıllar giderek seyrelir. Dökülmenin devam etmesiyle tamamen kelleşir. Tam kelleşme durumunda kıl kökleri fibrozis denilen şekil alır ve geri dönüşümsüzdür.

Erkek tipi saç dökülmesi saçlı deride değişik yer ve oranlarda genellikle simetrik şekilde erkeklik hormonlarının etkisiyle ortaya çıkan saç dökülme şeklidir. Genellikle şakaklardan başlayıp tepeye doğru ilerler ancak genetik yatkınlığa bağlı olarak dökülme tepeden de başlayabilir. Erkeklerde %70 oranında görülen bu tip dökülme daha ileri yaşlarda %100 oranında az veya çok dökülme şeklinde karşımıza çıkar. Kadınlarda bu tip saç dökülmesi %10 kadar rastlanmaktadır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığıda artar.

Değişik sınıflamalar yapılmış olsada dünyada Norwood-Hamilton sınıflaması standart kabul edilmiş ve tüm kliniklerde kullanılmaktadır. FUE yönteminde çok önemi olmamakla beraber FUT yönteminde kaç seans yapılacağı ve donör alanın yeterli gelip gelmeyeceği konusunda hastayı aydınlatmak açısından önem arz etmektedir. Daha çok görsel iletişimin zor olduğu durumlarda saç ektirecek kişinin saç dökülme şekil ve genişliğini tarif etmek için kullanabileceği standart çizimdir.

Asıl suçlu hormon testesteronun kıl kökünde zamanla kalıcı hasar yapan tipi dihidro testesterondur(DHT). Testesteron 5 alfa redüktaz enziminin etkisiyle DHT ye dönüşür. DHT kıl kökündeki reseptör denilen almaçlara tutunarak kıl yapıcı hücrenin içine girer, hücrenin merkezinde yapım için gerekli olan proteinin sentezini yavaşlatır. Bunun sonucunda follikülün büyümesi yavaşlar. Bu yavaşlama sonucu kılın 2-10 yıllık yaşam bölümü olan anagen safhası 3-4 aya kadar kısalmış olur. Birkaç yılda saç kökü geri dönülmez aşamaya kadar kalite kaybeder.